Kun yritykset kertovat alkaneensa edistää kestävää kehitystä, me Urtekramissa olemme ylpeitä ja iloisia. Mielestämme mikään ei ole tärkeämpää kuin antaa takaisin Äiti Maalle ja vaalia yhteisiä luonnonvaroja. Meille se ei suinkaan ole mitään uutta – päinvastoin. Juuri sille ajatukselle Urtekram perustettiin vuonna 1972.

Urtekramin tarina on jo pitkään ollut ekologisuuden ja kestävyyden tarinaa. Yrityksen perustamisen aikana pioneerihenki, yhteisöllisyyden tunne ja ympäristötietoisuus alkoivat nostaa päätään. Ekoajattelu oli vasta aluillaan, eikä kahvia juodessa olisi voinut kuvitellakaan, että sitä vielä joskus kutsuttaisiin reilun kaupan kahviksi. Vain pieni idealistien joukko oli omistautunut näille aatteille. Olemme alusta alkaen kulkeneet ekologisuuden ja kestävyyden taivalta täydestä sydämestämme.
Tanskan vastuullisin brändi
Vuoden 1972 jälkeen on tapahtunut paljon; onhan Urtekramin perustamisesta jo lähes neljä vuosikymmentä. Sitoutumisemme ekologisuuteen ja kestävyyteen ei kuitenkaan ole hävinnyt minnekään. Erityisesti mieltämme lämmittää se, että pohjoismaiset kuluttajat ovat kanssamme samoilla linjoilla. Urtekram nimettiin vuoden 2017 Sustainable Brand Index -vertailussa vastuullisimmaksi brändiksi, ja seuraavana vuonna saavutimme kokonaisarvioinnissa toisen sijan ja elintarvike kategoriassa ykkössijan. Olemme näistä saavutuksista erittäin ylpeitä.
Haluamme kertoa tekemisistämme ja tulevaisuutemme tärkeistä tavoitteista sinullekin. Ensin kuitenkin esittelemme lyhyesti tärkeimpiä teemojamme, jotta saat käsityksen siitä, miten käytännössä hoidamme vastuullisuuden asioita.
Inspiraatiota kasviskokkaukseen
Jos mietit, mitä sinä yhtenä henkilönä voit tehdä ilmaston hyväksi, voit aloittaa ihan yksinkertaisista asioista – syödä niin paljon kasvispohjaista ruokaa kuin mahdollista. Jos haluat vinkkejä tai innostusta kasvisruoan tai vegaanisen ruoan kokkaamiseen, löydät sivuiltamme kasapäin toimivia reseptejä. Kasvisruoan ei todellakaan tarvitse olla tylsää tai mautonta!

beetroot800x1200.jpg

Kasvipohjaisuutta ilmaston iloksi

Onneksi kasviperäiset proteiinit ovat marssimassa vahvasti esiin. Kasvisten määrän lisääminen ruokavaliossa tuntuu monista hyvältä ajatukselta, ja kasviperäisten proteiinituotteiden rivistö kauppojen hyllyillä kasvaa koko ajan. Haluamme olla voimistamassa tätä kehitystä, sillä tiedämme, että tehokkaimpia keinoja ilmastovaikutuksen pienentämiseen on vähentää lihan määrää lautasella ja lisätä kasvisten syöntiä.
Vegeä arkeen
Urtekramin valikoimiin kuuluvat esimerkiksi monenlaiset linssit ja pavut. Vegaaninen tuotevalikoimamme sisältää laajan kattauksen erilaisia kuivatuotteita, säilykkeitä, mausteita ja ruoanlaittoaineksia. Meiltä löydät ainekset maistuviin kasvisaterioihin viikon jokaiselle päivälle!
Viikonloppuherkuttelun uudet tuulet
Moni voi kysyä itseltään, onko sillä niin väliä, valitseeko perjantai-iltana tortillan täytteeksi naudan jauhelihan vai kenties kikherneet, tai syökö kulhollisen jauhelihaa vai marinoituja linssejä. Lyhyt vastaus kuuluu: kyllä, sillä on väliä. Vaikka karja olisi laiduntanut lähitilan pelloilla ja pavut kuljetettu pitkien matkojen takaa, palkokasvien ilmastovaikutukset ovat silti paljon pienemmät kuin lihan. Kilo naudanlihaa aiheuttaa keskimäärin 26 kilon hiilidioksidipäästöt, siinä missä palkokasvikilosta syntyy vain painonsa verran päästöjä.
Meille Urtekramilla on myös tärkeää voida tarjota tuotteita, joiden hiilijalanjälki on pieni ja joiden arvoketjun kaikissa vaiheissa tuotannosta ja pakkauksista aina kuljetukseen ja hankintoihin saakka on otettu kestävyysasiat huomioon. Täältä voit lukea lisää aiheesta.

tofutaco796x796.jpg

Kasvipohjaisuutta terveyden hyväksi

Kukapa ei haluaisi syödä terveellisesti ja hyvin? Olemme jo vuosien ajan pyrkineet tuomaan ihmisten ruokapöytiin yhä enemmän kasvisruokaa, mutta sen rinnalla olemme panostaneet myös täysjyvätuotteisiin ja kuitupitoisuuteen. Täysjyväpasta, runsaskuituiset jauhoseokset ja täysjyväriisi ovat joitakin esimerkkejä valikoimastamme, unohtamatta tietenkään kasviproteiinituotteita, kuten linssejä ja papuja.
Urtekram haluaa jatkossakin tarjota tuotteita, jotka ovat maukkaita, kasvipohjaisia ja luonnonmukaisesti viljeltyjä eivätkä sisällä tarpeettomia lisäaineita.

bio_diversity800x800.jpg

Luonnon monimuotoisuus

Miksi pitäisi suosia luonnonmukaista ruokaa? Luonnonmukaisen ruoan viljelyyn ja syömiseen on paljon hyviä syitä. Kestävyyden näkökulmasta tärkeä seikka on luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti, jolla tarkoitetaan ekosysteemeissä elävien kasvien ja eläinten monimuotoisuutta. Lajien kirjo on jatkuvasti uhattuna, vaikka se on edellytys lajien säilymiselle ja sille, että ylipäänsä säilymme hengissä ja saamme ravintoa. YK:n luonnon monimuotoisuuspaneelin mukaan käynnissä on nyt kuudes sukupuuttoaalto, ja sukupuutto uhkaa 75 prosenttia maapallon eliölajeista.
Ei kemiallisia torjunta-aineita
Yksi tämän taustalla olevista tekijöistä on yksipuolinen maatalous, jossa vieljellään vain yhtä viljelykasvia, sekä kemiallisten torjunta-aineiden ja lannoitteiden käyttö. Tämä voi johtaa maaperän köyhtymiseen ja lintujen, hyönteisten ja muiden tärkeiden pieneläinten monimuotoisuuden vähenemiseen. Lumuviljelyssä tuotetaan keskimäärin 30 % enemmän kasvilajeja, hyönteisiä ja muita eläimiä verrattuna perinteiseen viljelyyn.
Valitsemalla luonnonmukaisesti viljeltyjä tuotteita edistät kestävää maanviljelystä ja pölyttäjät kiittävät. Bee happy!

Carrot_Juice_800x1200.jpg

Innostavia innovaatioita

Oletko jo maistanut uusia vihannesmehujamme tai granoloita? Tai kokeillut palkokasveista ja muista kasviksista valmistettuja rapeita kasvispihvejämme? Ei ole sattumaa, että viimeisimmät innovaatiomme ovat syntyneet juuri maistuvan kasvisruoan sekä nopeiden ja terveellisten juomien saralla. Toivoisimme kasvisten suosimisen ruokavaliossa olevan helppo valinta niin kiireisille pikkulasten vanhemmille kuin ruoanlaittoon ja ruokailuun keskittyville kulinaristeillekin. Tässä kerromme, millaisia asioita painotamme erityisesti tuotekehityksessämme.
  • Pidämme itseämme etuoikeutettuina saadessamme kehittää puhtaita tuotteita, joissa ei ole turhia lisäaineita ja jotka maistuvat hyvältä ja luovat kestävää tulevaisuutta. Tämä ajatus ajaa meitä kaikkia urtekramilaisia eteenpäin.
  • Jokaisessa tuotekehityshankkeessa arvioimme tuotteiden ravintosisältöä ja tuotepakkauksia selkeiden terveys- ja kestävyyskriteerien pohjalta. Kiinnitämme huomiota esimerkiksi sokerin, suolan ja kuidun määrään, pakkausmateriaaliin, pakkauksen täyttöasteeseen sekä markkinoille saattamiemme tuotteiden laadukkuudesta kertoviin sertifiointeihin.
  • Uusien Urtekram-tuotteiden kehitystyön lähtökohtana ovat meille keskeiset terveellisyyden ja kestävyyden arvot. Pyrimme aina olemaan kehityksen etulinjassa ja kuuntelemme kuluttajia, tarkkailemme tulevia trendejä ja käymään tiivistä vuoropuhelua toimittajiemme kanssa. 
Jos sinulla on kysyttävää, ehdotuksia tai palautetta, voit ilman muuta olla meihin yhteydessä!