Opettele käyttämään palkokasveja monipuolisesti. Anna niille lisää tilaa lautasellasi, näin saat itse enemmän kuituja ja hivenaineita. Proteiinipitoisilla palkokasveilla korvaat helposti eläinperäistä proteiinia ruokavaliossasi, ja ne voivat nopeasti muodostua herkulliseksi ja välttämättömäksi osaksi aterioitasi.

Urtekram_3_beans_600x485.png

Tärkeää tietää pavuista

Kuivattuja papuja on liotettava 8–10 tuntia ennen niiden keittämistä. Liotus ja keittäminen poistavat papujen sisältämän lektiinin. Liotus tulisi tehdä aina raikkaassa vedessä ilman suolaa. Suolan lisääminen veteen pidentää liotusaikaa. Liottamisen jälkeen vesi kaadetaan pois ja tilalle vaihdetaan uusi raikas vesi keittämistä varten. Keittoaika vaihtelee pavuittain, tämän tiedon löydät tuotepakkauksesta. Keittämisen jälkeen pavut ovat käyttövalmiita.
Jos olet kiireinen etkä ehdi liottaa ja keittää papuja Urtekramin valikoimasta löydät myös käyttövalmiit purkkipavut.
Vinkki: Jos keität ison määrän papuja kerralla, voit pakastaa keitettyjä papuja myöhempää käyttöä varten.

Urtekram_3_lentils_600x485.png

Tärkeää tietää linsseistä

Linssejä ei tarvitse liottaa ennen keittoa, mutta lyhyt 30 min liotus lyhentää keittoaikaa. Linssit on kuitenkin huuhdeltava hyvin ennen keittämistä. Linssien keittoaika on lyhyempi kuin pavuilla, punaiset halkaistut linssin kypsyvät jo noin 15 minuutissa. Linssit ovat maultaan melko mietoja, joten käytä niiden kanssa rohkeasti mausteita, voit keittää ne esim. kasvisliemessä. Linssit voidaan lisätä myös suoraan valmistettavan kastikkeen/keiton/padan joukkoon kypsymään. Punaiset linssit hajoavat helposti keitettäessä ja ne soveltuvatkin loistavasti kasviskeittoihin suurustamaan ja tuomaan proteiinia. Vihreät- ja belugalinssit säilyttävät kiinteän rakenteen ja toimivat taas kastikkeissa, padoissa ja salaattien komponentteina.

Chickpeas.jpg

Tärkeää tietää kikherneistä

Kuivattuja kikherneitä tulee liottaa vedessä 8-10 tuntia ennen niiden keittämistä. Kaada liotusvesi pois ja keitä kikherneitä uudessa raikkaassa vedessä noin 1-1.5 tuntia kunnes herneet ovat pehmeitä. Kikherneitä voidaan myös keittämisen sijaan paahtaa liotuksen jälkeen. Paahtaminen tapahtuu 200 asteisessa uunissa, uunin luukku hieman raollaan. Paahto aika noin 20 minuuttia, sekoita herneitä paahdon välissä peltiä ravistelemalla.
Vinkki: Kikherneiden säilöntä- tai keitinvettä (aquafaba) voidaan hyödyntää myös muussa ruoan valmistuksessa. Voit valmistaa siitä esimerkiksi vegaanisia marenkeja tai majoneesia.

TUOTTEET

Suodata tuotteita

Päällä olevat suodattimet

Ei suodatusta