Kaikki Urtekramin toiminta viljelymailta ruokapöytään asti perustuu kestävään ajatteluun. Kiinnitämme tuotekehityksessämme huomiota kaikkeen mahdolliseen fossiilisista päästöistä ihmisoikeuksiin ja puiden istuttamiseen. Täältä saat lisätietoa siitä, miten edistämme kestävää tulevaisuutta hankinnoissa, tuotepakkauksissa ja kuljetuksissa.

spices_800x1200.jpg

Toimittajamme

Valitsemme toimittajamme huolellisesti ja varmistamme tiukkojen vaatimustemme täyttymisen. Käymme toimittajiemme kanssa perusteellisesti läpi, miten he edistävät kestävyyttä omassa tuotannossaan tai yritystoiminnassaan. Tässä joitakin esimerkkejä:
  • Kaikkien Urtekramin tavarantoimittajien ja palveluntarjoajien on allekirjoitettava toimintakäytänteemme. Ne perustuvat YK:n ohjaaviin periaatteisiin ja säätelevät niin ihmisoikeuksien ja työlainsäädännön noudattamista kuin korruption torjuntaa ja ympäristövaikutuksiakin.
  • Jos toimittajamme toimii Amfori BSCI -yritysvastuujärjestelmän luokituksen mukaan korkean riskin maassa, perehdymme asioihin tavallistakin tarkemmin, jotta voimme varmistua vaatimustemme täyttymisestä.
  • Suurin osa raaka-aineistamme ja tuotteistamme tulee eurooppalaisilta toimittajilta. Meillä on tiiviit suhteet toimittajiimme, ja kannustamme heitä jatkuvasti parantamaan toimintaansa entisestään.
  • Kaikki tuotteemme ovat luonnonmukaisesti viljeltyjä, ja siitä on merkkinä joko Euroopan unionin luomumerkki tai vastaava tanskalainen punainen Ø-merkki. Enemmistö Urtekramin tuotteista valmistetaan tai pakataan Tanskassa, mikä lyhentää kuljetusmatkoja yrityksemme kotimarkkinoilla ja siten ympäristövaikutuksia. Osalla tuotteistamme on myös Reilun kaupan tunnus. Se takaa, että tuotteen raaka-aine on viljelty sekä ympäristöä että tuotantoon osallistuvia ihmisiä kunnioittaen.

UK oljor.jpg

Pakkaukset

Pyrimme tekemään tuotteistamme niin kestävän kehityksen mukaisia kuin mahdollista. Luonnonmukaisesti tuotetuissa elintarvikkeissa on vähemmän säilöntäaineita ja muita lisäaineita kuin tavanomaisissa. Sen vuoksi elintarvikkeidemme tuotepakkauksilta vaaditaan tavallistakin enemmän. Osa tuotteistamme pakataan paperiin, osa taas purkkeihin tai tölkkeihin, jos vaikkapa pieni italialainen tai srilankalainen tuottajamme ei toistaiseksi voi toimittaa tuotettaan meille muunlaisissa pakkauksissa.
Käyttämämme pakkausmuovi on tuotteiden maun, laadun ja säilyvyyden takaamiseksi korkealaatuista. Pyrimme valitsemaan laadukasta muovia, jonka kierrätettävyys on mahdollisimman hyvä, käyttämään materiaalia mahdollisimman vähän ja välttämään turhaa hävikkiä.
Omissa tehtaissamme käyttämämme paperipakkaukset on valmistettu FSC-merkitystä paperista, jota saadaan vastuullisesti kasvatetuista metsistä.

Transport_800x800.jpg

Kestäviä kuljetuksia

Pyrimme jatkuvasti tehostamaan kuljetuksiamme, ja testaamme paraikaa erilaisia keinoja kuormalavojen kuormaustehokkuuden parantamiseen. Otamme kuljetusnäkökohdat huomioon myös tuotesuunnittelussamme, pakkausten valinnassa ja tuotteiden täyttöasteessa.
Ruotsissa Urtekramin emoyhtiö Midsona on allekirjoittanut kuljetusaloitteen, jonka tavoitteena on tehdä kansallisista kuljetuksista fossiilittomia vuoteen 2025 mennessä.
Vuonna 2020 painotimme pitkän matkan kuljetustemme siirtämistä kuorma-autoista rautateille, ja rautatiekuljetusten osuus nousikin vuoden aikana kolmesta prosentista 20 prosenttiin.

Fridge_photo.jpg

Ruokahävikin vähentämistä

Tiesitkö, että Urtekram oli ensimmäinen ekologinen yritys, joka sai ISO 14001 -ympäristösertifioinnin? Pyrimme joka päivä vähentämään tuotannossamme syntyvää jätettä, kun kehitämme uusia luonnonmukaisia ja kestäviä tuotteita.
Tavoittelemme tuotannossamme myös hävikin minimoimista. Jos esimerkiksi tuote-etiketit loppuvat tuotantolinjalla kesken tai jokin tuote on etiketin painovirheen vuoksi myyntikelvoton, lahjoitamme virheelliset tuotteet hyväntekeväisyysjärjestöille mahdollisuuksien mukaan.
Emme kuitenkaan pysty poistamaan ruokahävikkiä omin voimin. Kotitalouksien ruokahävikin suuruus Suomessa on vuosittain noin 120 – 160 miljoonaa kiloa, 20 – 25 kiloa henkilöä kohden. Täältä löydät vinkkejä oman ruokahävikkisi vähentämiseen.
Haluatko tietää, millä muilla tavoin edistämme kestävää ravintoa, luonnon monimuotoisuutta ja kasvipohjaisia innovaatioita? Napsauta tästä!